Οι ακραίες θερμοκρασίες συνεχίζονται, το νερό στερεύει και δημιουργείται αλυσιδωτό πρόβλημα στις λειτουργίες της χώρας. Η ξηρασία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο.

«Great British Weather» είναι το μότο πολλών Βρετανών κάθε φορά που βρέχει ενώ παράλληλα έχει περίοπτη θέση και σε πολλά τουριστικά αντικείμενα. Όμως αυτό, χρόνο με το χρόνο, αλλάζει δραματικά. Η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει φέτος ίσως την μεγαλύτερη ξηρασία που έχει βιώσει η χώρα.

Φέτος τον Ιούλιο, στο Λίνκονσιερ, καταγράφηκε νέο ρεκόρ ζέστης με 40.3 βαθμούς Κελσίου, ενώ για ημέρες τώρα η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της χώρας ξεπερνά τους 30 βαθμούς.

Διαβάστε επίσης: Σε κατάσταση ξηρασίας κηρύχθηκε η Βρετανία – Στερεύει ο Τάμεσης

Στερεύει ο Τάμεσης

Χαρακτηριστικό της κατάστασης, οι εικόνες που καταγράφονται σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Πλέον πρέπει κάποιος να περπατήσει για πάνω από 15 χιλιόμετρα από την στερεμένη πηγή του Τάμεση ώστε τελικά να καταφέρει να βρει νερό και να δει το δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της χώρας να ρέει.

O Άλισντεϊρ Νόουλς από την οργάνωση για την προστασία τον ποταμών (Rivers Trust) δήλωσε στον Independent ότι «η ιδέα του να μπορείς να περπατάς για χιλιόμετρα πάνω σε ένα ποτάμι κλωτσώντας σκονισμένες πέτρες – στη Βρετανία – είναι σοκαριστική».

Χθες 8 από τις 14 περιοχές της Αγγλίας κηρύχθηκαν επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας, ενώ ακόμα δυο αναμένεται να μπουν στη λίστα αργότερα τον Αύγουστο. Η απόφαση ήρθε μετά τη συνεδρίαση του «National Drought Group», το οποίο έχει δημιουργηθεί με τη συνεργασία κυβέρνησης και διάφορων φορέων όπως εταιρείες ύδρευσης και Συνδικάτο Αγροτών (National Farmers’ Union).

Ανάμεσα στις περιοχές συναγερμού και το Λονδίνο, το οποίο αναμένεται να εφαρμόσει απαγορεύσεις τις επόμενες ημέρες. Μέχρι τώρα λαμβάνει μικρά αλλά ανησυχητικά μέτρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα να επικρατεί σε νότιο και βόρειο Λονδίνο. Στις περιοχές αυτές η πίεση του νερού είναι ιδιαιτέρως χαμηλή με αποτέλεσμα να έχει δοθεί οδηγία να χρησιμοποιείται εμφιαλωμένο νερό και όχι βρύσης.

Το αλυσιδωτό πρόβλημα της ξηρασίας

Πολλά μεγάλα σουπερμάρκετ έλαβαν ήδη τα δικά τους προληπτικά μέτρα: «Τα μπουκάλια νερού είναι σε περιορισμένο αριθμό, επιτρέπονται μόνο 5 ανά πελάτη». Όπως ήταν αναμενόμενο έχουν αυξηθεί και οι…