Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής, οι παθολογοανατόμοι επισημαίνουν τις ελλείψεις στην ειδικότητα και τους κινδύνους για το σύστημα υγείας

Ολοένα και λιγότεροι γιατροί επιλέγουν την ειδικότητα του παθολογοανατόμου, την ειδικότητα που χρειάζεται για την οριστική διάγνωση του καρκίνου ή άλλων παθήσεων που δεν είναι μεν κακοήθεις, χρειάζονται όμως βιοψία για να μάθουμε περί τίνος πρόκειται.

Σήμερα, στη χώρα μας χρειάζονται 450 παθολογοανατόμοι με βάση την αναλογία πληθυσμού και των γιατρών της σχετικής ειδικότητας, όμως σε δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια εργάζονται μόλις 340.

Το γεγονός αυτό, προκαλεί έντονη ανησυχία, ιδίως γιατί ο αριθμός των γιατρών που επιλέγουν να ειδικευθούν στη συγκεκριμένη ειδικότητα φθίνει, δημιουργώντας κινδύνους για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος υγείας.

Διαβάστε επίσης: Πρώιμη διάγνωση σε καρκίνο του πνεύμονα με νέα μέθοδο βιοψίας

Την ίδια στιγμή, οι ανάγκες του συστήματος υγείας αυξάνονται όσο αυξάνονται και οι αρμοδιότητες της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Τα παραπάνω επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παθολογικής ανατομικής που έχει οριστεί για τις 9 Νοεμβρίου, για την οποία δημιουργήθηκε και σχετικό τηλεοπτικό σπότ, με την οποία συστήνεται η ειδικότητα της παθολογικής ανατομικής στο ευρύ κοινό.

Κάθε μέρα, οι Παθολογοανατόμοι επηρεάζουν σχεδόν όλες τις πτυχές της φροντίδας των ασθενών, από τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, όπως οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, έως και την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

Διαγιγνώσκουν όλους τους τύπους καλοήθων και κακοήθων αλλοιώσεων, όλων των οργάνων του ανθρώπινου οργανισμού, με μελέτη βιοπτικών (μικρών) ιστικών δειγμάτων από κάποιο όργανο ή χειρουργικών παρασκευασμάτων. Ταυτόχρονα όμως, γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε αλλοίωση αφαιρεθεί από το σώμα μας, όσο αθώα και να φαίνεται, είναι απαραίτητο να εξετασθεί ιστολογικά.

Διαβάστε επίσης: Εξέταση αίματος προβλέπει την ανταπόκριση του ασθενή στην ανοσοθεραπεία

Θέτουν, λοιπόν, οι Παθολογοανατόμοι την τελική διάγνωση και σε συνεργασία με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, καθοδηγούν τη σωστή εξέταση, τη σωστή στιγμή, για τον κατάλληλο…