Με μελανά χρώματα περιέγραψε τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας η πρόεδρος της ΕΚΤ

«Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο μας για μεγάλο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής  Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ,  κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κ. Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι με βάση τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε στις αρχές του μήνα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης, πέραν της αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο.

Προανήγγειλε δε νέες αυξήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις. «Όπως έχουν τα πράγματα επί του παρόντος, αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια κατά τις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις για να περιορίσουμε τη ζήτηση και να προστατευτούμε από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Θα επαναξιολογούμε τακτικά την πορεία πολιτικής μας υπό το φως των εισερχόμενων πληροφοριών και των εξελισσόμενων προοπτικών για τον πληθωρισμό. Οι μελλοντικές μας αποφάσεις για τα επιτόκια πολιτικής θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τα δεδομένα και να αξιολογούνται σε κάθε συνάντηση».

Διαβάστε επίσης – ΔΝΤ: Ένας βαρύς χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη

Αγορές ομολόγων

Με δεδομένη την αύξηση του κόστους δανεισμού, με τη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά και την επιβάρυνση του χρέους κυρίως στις χώρες του Νότου, μια κατάσταση η οποία επιδεινώνεται από την πιο σφικτή δημοσιονομική πολιτική, η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στο θέμα του κατακερματισμού:

«Από τότε που ξεκινήσαμε την πορεία εξομάλυνσης τον Δεκέμβριο του 2021, έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα ενεργήσουμε εάν οι κίνδυνοι κατακερματισμού απειλήσουν την ομοιόμορφη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ» τόνισε και πρόσθεσε ότι από την 1η Ιουλίου, η ΕΚΤ εφαρμόζει με ευελιξία την επανεπένδυση των ομολόγων που ωριμάζουν.

Υπενθύμισε επίσης ότι αργότερα τον Ιούλιο, ανακοινώθηκε το νέο εργαλείο νομισματικής πολιτικής, το Μέσο Προστασίας Μεταφοράς (TPI), που…