Η διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις στην τουρκική λίρα

Φαίνεται πως τα προβλήματα για την τουρκική λίρα δεν πρόκειται να σταματήσουν το επόμενο διάστημα, παρά τη μεγάλη πίεση που έχει δεχτεί και την υποχώρηση της ισοτιμίας και το γεγονός ότι συνεχίζονται στο εσωτερικό της Τουρκίας οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Αυτό φαίνεται να προκύπτει από τα στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που έδωσε στη δημοσιότητα στις 11 Αυγούστου η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα. Θυμίζουμε εδώ ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι μια βασική παράμετρος που επηρεάζει την ισοτιμία ενός νομίσματος. Θετικό ισοζύγιο ισοδυναμεί με ζήτηση για το εθνικό νόμισμα και σημαίνει άνοδο της ισοτιμίας, ενώ αρνητικό (ελλειμματικό) ισοζύγιο σημαίνει και πίεση στην ισοτιμία.

Το δε ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι ένας δείκτης πιο συνολικός από το εμπορικό ισοζύγιο (το ισοζύγιο εξαγωγών και εξαγωγών αγαθών) μια που περιλαμβάνει tο άθροισμα των ισοζυγίων (εισπράξεις μείον πληρωμές) των αγαθών, των υπηρεσιών, των πρωτογενών εισοδημάτων και των δευτερογενών εισοδημάτων.

 

Ποια η κατάσταση με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας τον Ιούνιο ήταν 3,458 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό αποτυπώνει μια αύξηση 2,269 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα έναν χρόνο πριν. Σε ετήσια βάση το σωρευτικό έλλειμμα αγγίζει τα 32,667 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το γεγονός ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών ήταν 6,426 δισεκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας μια αύξηση 4,794 δισεκατομμύρια δολάρια. Και αυτό παρότι οι εισροές για υπηρεσίες έφτασαν τα 4,024 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας μια αύξηση 2.508 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ οι εκροές πρωτογενούς εισοδήματος έπεσαν στα 946 εκατομμύρια δολάρια, υποχωρώντας κατά 105 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα ένα χρόνο πριν.

Σημαντικό ρόλο στις εισροές έπαιξαν τα ταξίδια που κατέγραψαν μια καθαρή εισροή 2,278 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια αύξηση 1,702 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα έναν χρόνο πριν.

Μεγάλο ρόλο στη διεύρυνση του…