Ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία έχει φτάσει στο 74% της συνολικής δυνατότητας και μέχρι τον χειμώνα αναμένεται να αγγίξει το 90%.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, παρουσίασε την Πέμπτη τα νέα μέτρα της κυβέρνησής του για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στην πρόταση για υιοθέτηση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης: Στο κατώφλι της Ακροδεξιάς μετά την αποχώρηση Ντράγκι

Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, υπογράμμισε:

«Σε ό,τι αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής καταφέραμε να πετύχουμε σαφή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρουσιάσει μια πρόταση στην Σύνοδο του Οκτωβρίου. Εκεί θα το συζητήσουμε».

«Άλλο είναι να παρουσιαστεί μια πρόταση και άλλο αυτό που συνέβαινε: δηλαδή η πρόταση αυτή δεν προέκυπτε ποτέ. Θα έχουμε την πρόταση, θα τη συζητήσουμε και θα δούμε ποιες είναι οι θέσεις μας», διευκρίνισε.

«Να προβληματιστούν όσοι έλεγαν ότι το πλαφόν στο αέριο θα προκαλούσε αντιδράσεις από τη Μόσχα»

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Ειρήσθω εν παρόδω, όσοι υποστήριζαν ότι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητική αντίδραση από μέρους της Ρωσίας, ότι η Μόσχα θα μπορούσε να μειώσει την προμήθεια αερίου, θα έπρεπε να προβληματιστούν. Διότι η Ρωσία, τελικά, μειώνει τις προμήθειες και επιπλέον επιβάλλει τις τιμές της».

Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι σημειώσε πως, «σε ό,τι αφορά τη συνολική στήριξη της ΕΕ στις χώρες-μέλη για την αντιμετώπιση της νέας αυτής οικονομικής κρίσης, τα διάφορα κονδύλια ακόμη δεν εγκρίθηκαν. Συνολικά, όμως, υπήρξε λίγη συνοχή στη διαχείριση του προβλήματος.

»Τώρα, το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας ενέκρινε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας, με το οποίο τυγχάνουν ενιαίας αντιμετώπισης κάποια προβλήματα. Υπήρξε μια ξεκάθαρη, καλή θέληση από μέρους της Ιταλίας. Εμείς, βέβαια, βρισκόμαστε σε ευνοϊκότερη θέση από άλλες χώρες», όπως είπε.

Μέτρα 15 δισ.

Τα μέτρα στήριξης που υιοθέτησε την Πέμπτη η κυβέρνηση Ντράγκι ανέρχονται σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Κύριος στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις και τα…