Οι αναλυτές περίμεναν το νέο πακέτο να κινηθεί στα 14,3 δισ. τελικά είναι αρκετά μεγαλύτερο και θα προστεθεί στα 35 δισ. που έχουν ήδη διατεθεί

Στα 17 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το νέο πακέτο στήριξης που ενέκρινε η απερχόμενη ιταλική κυβέρνηση, υπό τον Μάριο Ντράγκι, ξεπερνώντας έτσι τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για πακέτο ύψους 14,3 δισ. ευρώ. Τα κονδύλια θα διατεθούν για την βοήθεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε ένα διάστημα εκτίναξης του πληθωρισμού και τους κόστους ζωής.

Το πακέτο, που ο κ. Ντράγκι διαβεβαίωσε ότι έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, θα είναι ουσιαστικά το τελευταίο… δώρο του σούπερ Μάριο προς τον ιταλικό λαό πριν την αποχώρηση του από την πρωθυπουργία, με την κάλπη της 25ης Σεπτεμβρίου. Το κόστος θα καλυφθεί από την εκτιμώμενη αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης και την βελτίωση των φορολογικών εσόδων.

Διαβάστε επίσης: Που βαδίζει η Ιταλία μετά την παραίτηση Ντράγκι – Η πολιτική κρίση, οι εκλογές, η επόμενη ημέρα

Σειρά μέτρων 

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την παράταση, μέχρι και το τέταρτο τρίμηνο, των μειώσεων που ισχύουν ήδη στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου των φτωχότερων νοικοκυριών, όπως και την παράταση της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που επρόκειτο να λήξει στις 21 Αυγούστου και παρατείνεται για ένα μήνα, έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Επίσης θα επεκταθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για το ειδικό επίδομα των 200 ευρώ που είχε καταβληθεί τον Ιούλιο μόνο σε Ιταλούς με χαμηλά εισοδήματα, ενώ και οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 2%.

Παράλληλα, το πακέτο περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές για να αντισταθμιστεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος, αλλά και μείωση των στοχευμένων εισφορών που έχουν σχεδιαστεί για να συγκεντρώνουν κονδύλια για την χρηματοδότηση ενεργειακών project, κυρίως ΑΠΕ.

Μέχρι τώρα η ιταλική κυβέρνηση είχε διαθέσει περίπου 35 δισ. ευρώ για να βοηθήσει την κοινωνία να αντιμετωπίσει τα νέα δυσμενή δεδομένα που δημιούργησε ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση. Κονδύλια στα οποία θα προστεθεί το νέο πακέτο.

Ανησυχία για την επόμενη μέρα 

Θυμίζουμε πως η χώρα οδεύει προς πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο μήνα, μετά την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. Η αποχώρηση Ντράγκι που θεωρείτο…