Η πολιτική κρίση στο Ιράκ συνεχίζεται στο φόντο της μεγάλης κοινωνικής δυσαρέσκειας και των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή

Η έκκληση της Αποστολής Βοήθειας του ΟΗΕ στο Ιράκ να μπορέσει να υπάρξει ένα τέλος στην πολιτική κρίση που έχει οδηγήσει αυτή την πετρελαιοπαραγωγό χώρα στο να μην έχει μπορέσει να αποκτήσει κυβέρνηση και πρωθυπουργό δέκα μήνες μετά από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, απλώς υπογράμμισε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Το πρόβλημα ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά από τις κινητοποιήσεις των οπαδών του Σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ που έφτασαν μέχρι του σημείου να καταλάβουν το κοινοβούλιο της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεθοδεύσεις των υπόλοιπων κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι εκλογές και η ενίσχυση του Σαντρ

Για να κατανοήσουμε την πολιτική κρίση του Ιράκ θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ο τρόπος που έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σύστημα του Ιράκ (και η εκλογική διαδικασία) προσπαθεί να απαντήσει και στην ισορροπία ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες της χώρας αλλά και τα διαφορετικά. Ας μην ξεχνάμε ότι το Ιράκ είναι μια χώρα όπου η πιο μεγάλη ομάδα είναι οι Σιίτες Άραβες, η αμέσως επόμενη είναι οι Σουνίτες Άραβες και ακολουθούν οι Κούρδοι.

Και βεβαίως όλα αυτά έχουν να κάνουν και με γεωπολιτικές παραμέτρους. Το Ιράν παίζει έναν σημαντικό ρόλο και στα πολιτικά πράγματα του Ιράκ, κυρίως μέσα από τη βαρύτητα των Σιιτών και επειδή οι φιλοιρανικές πολιτοφυλακές, οι Μονάδες Λαϊκής Κινητοποιήσεις, που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και αυτό τους έδωσε σημαντικό κύρος.

Πέραν της περιπλοκότητας του εκλογικού νόμου, τα πράγματα έχει κάνει πιο περίπλοκα σε αυτό τον πολιτικό κύκλο και η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 3 Φεβρουαρίου ότι για να είναι νόμιμη η συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης που θα εκλέξει τον πρόεδρο θα πρέπει να παρευρίσκονται και να ψηφίσουν τουλάχιστον τα δύο τρία των μελών της. Αυτό σημαίνει ότι μια μειοψηφία του ενός τρίτου μπορεί να μπλοκάρει την όλη διαδικασία.

Οι τελευταίες εκλογές στο Ιράκ έγιναν τον Οκτώβριο του 2021 και διαμόρφωσαν ένα κάπως διαφορετικό τοπίο. Το κίνημα που υποστηρίζει τον…