Ο κίνδυνος να μείνει η αγορά χωρίς ελληνικά μύδια μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

Έντονη ανησυχία εκφράζουν οι μυδοκαλλιεργητές στον Θερμαϊκό κόλπο στη Θεσσαλονίκη. Μετά την απώλεια σχεδόν ολόκληρης της παραγωγής τους πέρσι το καλοκαίρι εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, έρχονται αντιμέτωποι και με το φαινόμενο του πολλαπλασιασμού των ασκιδίων (σ.σ. θαλάσσιες φούσκες), που «πνίγουν» τα μύδια.

Σε επιστημονική ημερίδα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, αναλύθηκαν οι επιπτώσεις των ασκιδίων – είναι θαλάσσιοι οργανισμοί με πετρώδη μορφή – στις μυδοκαλλιέργειες, ο ρόλος των περιβαλλοντικών συνθηκών στην εξάπλωσή τους και τα χρόνια προβλήματα στις μυδοκαλλιέργειες.

  • Διαβάστε επίσης: Μυδοκαλλιέργεια – Έξυπνο σύστημα εκπέμπει «sos» σε κινδύνους

Πότε παρατηρήθηκε το φαινόμενο

Όπως εξήγησε, μιλώντας στην ημερίδα, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Κυμίνων, Κωνσταντίνος Βερβήτης, οι θαλάσσιες φούσκες εμφανίζονται στα σχοινιά, εκεί που στερεώνονται οι αρμαθιές με τα μύδια και στη συνέχεια αναπαράγονται ανεξέλεγκτα και τις κατακλύζουν.

«Το φαινόμενο αυτό το παρατηρήσαμε ιδιαίτερα το περσινό καλοκαίρι του 2021, που ήταν το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών, με αποτέλεσμα να πάθουμε μεγάλη καταστροφή και να χαθεί μεγάλο κομμάτι της παραγωγής. Κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου παρατηρήσαμε να θανατώνεται και ο γόνος, δηλαδή τα νεαρά μύδια που θα καλλιεργούσαμε για να έχουμε παραγωγή το καλοκαίρι του 2022. Στη συνέχεια παρατηρήσαμε τα ασκίδια να κατακλύζουν τις αρμαθιές και το επόμενο βήμα ήταν να χαθεί ό,τι είχε απομείνει από τον γόνο αφού τα ασκίδια είχαν κλείσει τα μύδια μέσα στις αρμαθιές», διευκρίνισε.

Χωρίς ελληνικά μύδια μέχρι τον Μάρτιο του 2023;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Κυμίνων, κ. Βερβήτη, προκλήθηκε μεγάλη καταστροφή στην καλλιέργεια την περσινή χρονιά αλλά και φέτος, με επιπρόσθετο ζήτημα την αύξηση των ασκιδίων (σ.σ. θαλάσσιες φούσκες).

«Τη φετινή χρονιά από τον Αύγουστο έως και σήμερα που μιλάμε και πιστεύω έως και τον Μάρτιο 2023, δε θα υπάρχουν ελληνικά μύδια στην ελληνική αγορά, αλλά και στο εξωτερικό όπου γνωρίζουμε ότι είναι περιζήτητα», είπε χαρακτηριστικά κάνοντας και μνεία για απουσία της Πολιτείας από τη…