Του Αντώνη Αντζολέτου

Οι μεγαλύτερες εταιρίες δημοσκοπήσεων έχουν ήδη ολοκληρώσει τις έρευνες της πολιτικής χρονιάς που μόλις ξεκίνησε και τα πρώτα συμπεράσματα έχουν εξαχθεί.

Το σκηνικό δεν άλλαξε. Η ΝΔ συνεχίζει να προηγείται με μια διαφορά ασφαλείας και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί.

Τρία χρόνια στην αξιωματική αντιπολίτευση το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ψάχνει τον δρόμο, αλλά και τα ποσοστά που θα του δώσουν την ώθηση για να μπει δυναμικά στη διεκδίκηση της εξουσίας στις επόμενες κάλπες. Παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις (πανδημία, μεταναστευτικό στον Έβρο, ενεργειακό, ακρίβεια, ελληνοτουρκικά, παρακολουθήσεις) η πλειοψηφία καταφέρνει να διατηρηθεί στην κορυφή και η ψαλίδα δεν έχει κλείσει σε σχέση με το καλοκαίρι.  

Οι διαφορές που έχουν καταγραφεί ανάμεσα στα δυο κόμματα κυμαίνονται από 7,5% έως 8,7%: MRB για λογαριασμό του OPEN 7,5%, ALCO για λογαριασμό του ALPHA 7,7%, PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ 8%, MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1 8,7%.

Γεγονότα σημαντικά όπως η πανδημία, το μεταναστευτικό και τα ελληνοτουρκικά λειτούργησαν θετικά για την πλειοψηφία. Είναι δεδομένο πως σε μεγάλες κρίσεις ο λαός συσπειρώνεται γύρω από τη «σημαία» που είναι η εκάστοτε κυβέρνηση. Από τη ΝΔ, ωστόσο μιλούν για την αποτελεσματική διαχείριση όλων των σοβαρών και γεγονότων σε αντίθεση με την κριτική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι μετρήσεις δίνουν και στα δυο μεγάλα κόμματα μια μικρή άνοδο. Αυτό που προκύπτει είναι πως η μη σημαντική ανάκαμψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης βοηθά τη γαλάζια παράταξη να κρατηθεί ψηλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να παραμένουν τα δυνατά τους χαρτιά.

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων, που έγινε γνωστή στις αρχές Αυγούστου, δεν έγειρε την πλάστιγγα ούτε προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ όπως ενδεχομένως να περίμεναν όλοι μετά και τις παραιτήσεις των κ.Γρηγοριάδη και Κοντολέοντος. Μια «πρόωρη πόλωση» φαίνεται πως δημιουργήθηκε οδηγώντας σε μικρή αύξηση τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές από την Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν, ωστόσο πως η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Αυτό που έχουν συνειδητοποιήσει τα επιτελεία είναι πως στις εκλογές η οικονομία, η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση θα είναι στην κορυφή της ατζέντας. Ο δύσκολος χειμώνας…