Τα τελευταία στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για το εάν η αμερικανική οικονομία είναι ή πρόκειται να μπει σε τροχιά ύφεσης

«Μοιάζει με ύφεση, αλλά δεν πρέπει να την πούμε ύφεση». Αυτό μοιάζει να είναι το μήνυμα που προσπαθούν να στείλουν αρκετοί εκ των σχεδιαστών της αμερικανικής οικονομικής ύστερα από τα στοιχεία την ανάπτυξη στις ΗΠΑ που έδειξαν ένα δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, δηλαδή ακριβώς τον «τεχνικό» ορισμό της ύφεσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη 28 Ιουλίου, το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης (Bureau of Economic Analysis), με την μορφή πρώτης εκτίμησης (advance estimate), το αμερικανικό πραγματικό ΑΕΠ υποχώρησε, σε ετήσιο ρυθμό, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, κατά 0,9%. Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 είχε υποχωρήσει κατά 1,6% σε ετήσια βάση.

Παρότι δύο συνεχόμενα τρίμηνα υποχώρησης του ΑΕΠ αποτελούν τον επίσημο, «τεχνικό» ορισμό ότι μια οικονομία είναι σε ύφεση, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει αυτά τα στατιστικά στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι μια «τεχνική ύφεση» δεν είναι απαραίτητα μια πραγματική ύφεση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η αμερικανική κυβέρνηση σε δύο στοιχεία: την κατάσταση της αγοράς εργασίας και την ισχυρή καταναλωτική δαπάνη.

Άλλοι υποστήριξαν ότι είναι πιθανό η τελική εκτίμηση για το ΑΕΠ να είναι πιο ανεβασμένη όπως συμβαίνει κάποιες φορές.

Την επιχειρηματολογία αυτή κυρίως ανέλαβε να υποστηρίξει η ίδια η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής της FED Τζάνετ Γέλεν, που επέμεινε ότι δύο τρίμηνα αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης δεν συνιστούν ύφεση, όταν για παράδειγμα υπάρχει μια ισχυρή αγορά εργασίας που δημιουργεί «σχεδόν 400.000 θέσεις εργασίας τον μήνα».

Υποστήριξε ακόμη ότι μια ύφεση είναι μια πιο συνολική συρρίκνωση της οικονομίας που αφορά διάφορους τομείς της οικονομίας, κάτι που κατά τη γνώμη της δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην αμερικανική οικονομία.

Όμως, ακόμη και εάν δεχτούμε μια ενδεχόμενη διόρθωση τελικά των στοιχείων για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, άλλοι δείκτες επίσης παραπέμπουν σε προοπτική ύφεσης για την αμερικανική οικονομία, όπως για παράδειγμα ο δείκτης τελικών πραγματικών πωλήσεων σε ιδιώτες εγχώριους αγοραστές που είναι σε υποχώρηση σε…