Το ποσό που έχασαν όσοι δεν είχαν πρόσβαση σε άδεια μετ’ αποδοχών – Ποιες ομάδες επηρεάστηκαν περισσότερο

Περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε μισθούς εκτιμάται ότι έχασαν οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, εξαιτίας της μη δυνατότητας πρόσβασής τους σε άδεια μετ’ αποδοχών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, η απουσία ενός εργαζομένου στις ΗΠΑ, ο οποίος δεν είχε πρόσβαση σε άδεια μετ’ αποδοχών, για μία εβδομάδα από τη θέση εργασίας του , είτε εξαιτίας νόσησής του με κοροναϊό είτε επειδή έπρεπε να φροντίσει κάποιο μέλος της οικογένειάς του που νοσούσε, κόστισε κατά μέσο όρο 815 δολάρια σε μισθούς, όπως εκτιμάται σε έρευνα του Urban Institute.

  • Διαβάστε επίσης: The Εconomist: Οι παγκόσμιες ανισότητες αυξάνονται ξανά (και) λόγω κοροναϊού

Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022 παρατηρήθηκε 50% αύξηση των απουσιών των εργαζομένων από τα πόστα τους, σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα έτη, εξαιτίας της πανδημίας.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο, το εβδομαδιαίο ποσοστό μη αμειβόμενων απουσιών των εργαζομένων σημείωσε άλμα 60%, με το συντριπτικό ποσοστό του 81% των απουσιών αυτών να οφείλεται σε νόσηση των υπαλλήλων.

Με τις ΗΠΑ να είναι είναι μία από τις λίγες χώρες που δεν διαθέτουν εθνικές πολιτικές ούτε για την άδεια ασθενείας με αποδοχές, ούτε για την άδεια οικογενειακής και ιατρικής περίθαλψης με αποδοχές, παρατηρήθηκε ότι, κατά τα δύο πρώτα έτη του κορωνοϊού, λιγότερες από τις μισές απουσίες ήταν αυτές που πληρώθηκαν.

Πιο αναλυτικά, μόλις το 24% όσων απουσίαζαν από το πόστο τους, επειδή νοσούσε το παιδί τους, πληρώθηκαν τις εν λόγω ημέρες απουσίας τους, με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται στο 34% όταν αφορούσε την απουσία τους για οικογενειακούς ή προσωπικούς λόγους. Αντίστοιχα, το 45% των απουσιών, εξαιτίας νόσησης του ίδιου του εργαζομένου, πληρώθηκε κανονικά την άδειά του.

Ποιοι επηρεάστηκαν περισσότερο

Μία από τις ομάδες που επηρεάστηκαν περισσότερο θεωρούνται οι χαμηλόμισθοι, με τους εργαζομένους που κερδίζουν λιγότερα από 25.000 δολάρια ετησίως να έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να απουσιάζουν συχνότερα από τη θέση τους εξαιτίας κορωνοϊού, χωρίς, όμως να αμείβεται η απουσία τους, σε σύγκριση με τα νοικοκυριά με εισόδημα άνω των 100.000…