Αυθαιρεσία και αισχροκέρδεια στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου καταγγέλουν με ερώτησή τους στη Βουλή 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την αυθαιρεσία που φτάνει σε σημείο ασυδοσίας εκ μέρους των ενεργειακών εταιρειών και τα αθέμιτα κέρδη εις βάρος των καταναλωτών φυσικού αερίου, εξαιτίας της επιλογής της κυβέρνησης να μην υπάρχει κανένας έλεγχος της ενεργειακής αγοράς, αναδεικνύουν σαράντα εννέα (49) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που κατέθεσαν, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου.

Υπέρογκες χρεώσεις

Σύμφωνα με καταγγελίες, καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη καλούνται να πληρώσουν υπέρογκες χρεώσεις, για χρήση φυσικού αερίου που δεν έγινε ποτέ, στους «έναντι» λογαριασμούς της περιόδου Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2022.

  • Διαβάστε επίσης Ενέργεια: Πόσο αυξήθηκαν ρεύμα και αέριο στην ΕΕ και στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο του 2022

Συγκεκριμένα λογαριασμοί φυσικού αερίου για την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2022 εμφανίζουν εκτιμήσεις κατανάλωσης της τάξης των 90 κυβικών για τη συγκεκριμένη περίοδο, όταν οι λέβητες φυσικού αερίου είναι κλειστοί και οι αντίστοιχοι μετρητές δεν δείχνουν κατανάλωση μεγαλύτερη από 5 έως 8 κυβικά.

Αποτέλεσμα, η υπερβολική επιβάρυνση των καταναλωτών λόγω και των υψηλότατων τιμών φυσικού αερίου και των χαμηλών έως μηδενικών κυβερνητικών επιδοτήσεων για θερινούς μήνες και τον Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση  υπόσχεται και εξαγγέλλει επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο, αλλά οι καταναλωτές λαμβάνουν υψηλούς λογαριασμούς χωρίς επιδότηση και χωρίς να έχουν κατανάλωση!

Σε αντίθεση με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις η τιμή χρέωσης

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές από στοιχεία των λογαριασμών φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη προκύπτει ότι σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις και εξαγγελίες της κυβέρνησης η τιμή χρέωσης των καταναλωτών φυσικού αερίου ήταν:

Σεπτέμβριος 2020: 0,0121 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα

Σεπτέμβριος 2021: 0,0512 (αύξηση ως προς το 2020 326% πολύ πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας)

Ιανουάριος 2022: 0,1304 (αύξηση ως προς το 2020 977% πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας)

Σεπτέμβριος 2022: 0,2409 (αύξηση ως προς το 2020 1.891%, 20πλασιασμός των τιμών και χωρίς επιδότηση).

Αυτό, ενώ την ίδια περίοδο (για το 2021) η…