Ανάλυση των Times της Νέας Υόρκης επιχειρεί να εντοπίσει τις βαθύτερες αιτίες πίσω από το φλερτ των δυο αυταρχικών προέδρων

Σε μακροσκελέστατο άρθρο του στους Times της Νέας Υόρκης,  Στίβεν Ερλάνγκερ προχωρά σε μια εις βάθος ανάλυση της σημασίας της συνάντησης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – τον οποίο χαρακτηρίζει ασταθή – με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, τόσο αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως τονίζει, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει πολιτικές δυσκολίες ενόψει των εκλογών του ερχόμενου έτους, τη στιγμή που η τουρκική οικονομία καταρρέει, με τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας σε ξένο συνάλλαγμα να έχουν σχεδόν στερέψει, και τον πληθωρισμό να κινείται σε ύψη της τάξης του 80% σε ετήσια βάση.

  • Διαβάστε επίσης: Πούτιν – Ερντογάν: Πόσο μακριά οδηγεί το «φλερτ»;

Οι κοινές προκλήσεις, είναι κατά τη γνώμη του αναλυτή των Times, η αιτία που οι δυο πρόεδροι έχουν έρθει πιο κοντά παρά ποτέ. Οι δυο τους έχουν συναντηθεί δυο φορές μέσα στις τρεις τελευταίες εβδομάδες, με την τελευταία τους συνάντηση στο Σότσι της Ρωσίας να διευρύνει τη συνεργασία τους. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι δυο τους συμφώνησαν σε μια οικονομική συνεργασία που ελπίζει να αγγίξει συνολικά τα $100 δισεκατομμύρια.

Αναστάτωση στο ΝΑΤΟ

Η σχέση αυτή προκαλεί αναστάτωση στους νατοϊκούς συμμάχους του Ερντογάν, καθώς ο τούρκος πρόεδρος ουσιαστικά προσφέρει στον Πούτιν ένα σημαντικό παραθυράκι στον φραγμό των κυρώσεων που η Δύση πάλεψε να οικοδομήσει με στόχο τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ορισμένοι, παρατηρεί ο Ερλάνγκερ, αναρωτιούνται ποιες είναι οι πραγματικές συμμαχίες του Ερντογάν, και αν ενδιαφέρεται για κάτι πέρα από τα δικά του συμφέροντα.

Αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι προς το παρόν ο δεσμός τους είναι επωφελής και για τους δυο, βάσει των λεπτομερειών της συμφωνίας τους που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Για τον Πούτιν, το κέρδος βρίσκεται στην ευκαιρία να πουλήσει ενέργεια και εξοπλισμούς, να προχωρήσει σε επενδύσεις και να ενισχύσει τους δεσμούς του με ένα μέλος του ΝΑΤΟ, τη στιγμή που το τελευταίο προσπαθεί να τον απομονώσει.

Πολύτιμο παραθυράκι

Η Τουρκία έχει αρνηθεί να επιβάλει…