Ένας «ειδικός» κατατάσσει σε τέσσερις κατηγορίες όσους πέτυχαν οικονομικά στη ζωή τους, ενώ κωδικοποιεί τα κοινά μυστικά και τους «χρυσούς κανόνες» για τον πλουτισμό

Πόσες «φυλές» πλουσίων ενδημούν άραγε στον πλανήτη; Ποιες είναι οι διαφορές που τις καθιστούν διαφορετικές τη μία με την άλλη και ποια τα κοινά γνωρίσματα και οι συνήθειές τους;

Ο Τομ Κόρλι, ένας αμερικανός λογιστής, οικονομικός σύμβουλος και συγγραφέας ευπώλητων δοκιμίων, που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στο social coaching, κωδικοποιεί διαφορές και ομοιότητες των κοινωνικά «φτασμένων» και οικονομικά «φτιαγμένων», αφού επεξεργάστηκε τις συνεντεύξεις που ο ίδιος πήρε από 225 εκατομμυριούχους μέσα σε μια πενταετία.

Διαβάστε επίσης: Η πανδημία αύξησε το ποσοστό του παγκόσμιου πλούτου που κατέχουν οι δισεκατομμυριούχοι

Εξυπακούεται ότι η πολύχρονη έρευνα του Κόρλι διεξήχθη στις ΗΠΑ, αφορά τη Δύση και δεν επεκτείνεται σε παράνομους τρόπους πλουτισμού ούτε καλύπτει «Κροίσους» που ξεπήδησαν ξαφνικά σε χώρες πολιτικά ανελεύθερες ή τέλος πάντων σε χώρες με «ρηχή» δημοκρατική κουλτούρα και χαλαρή εφαρμογή των νόμων.

Δεν ασχολείται δηλαδή ο συγγραφέας με τους τρόπους πλουτισμού των Ρώσων ολιγαρχών και των άλλων «μεγιστάνων» που αναδύθηκαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στις νεοφώτιστες στη δημοκρατία και τον καπιταλισμό χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Δεν ασχολείται επίσης με τους πλούσιους κληρονόμους, παρά μόνο με τους αυτοδημιούργητους – οι ΗΠΑ εξάλλου θεωρείται ως η κατεξοχήν χώρα των ευκαιριών για τη συσσώρευση κεφαλαίου από όσο χαμηλά κι αν ξεκινήσει κανείς.

Τέσσερις κατηγορίες

«Καθένας από τους 225 εκατομμυριούχους με τους οποίους μίλησα εμπίπτει σε μία από τις εξής τέσσερις κατηγορίες», σημειώνει ο Τομ Κόρλι:

  1. Αποταμιευτές-επενδυτές: Ανεξάρτητα από την επαγγελματική ενασχόληση, τις μορφωτικές και άλλες δεξιότητές τους, οι άνθρωποι αυτοί έχουν εντάξει στην καθημερινή τους ρουτίνα την αποταμίευση και την επένδυση χρημάτων. Αναζητούν καθημερινά έξυπνους τρόπους για να αυξήσουν την περιουσία τους.
  2. Καριερίστες: Πρόκειται για εργαζόμενους σε μεγάλες επιχειρήσεις που με την αφοσίωση, την σκληρή δουλειά και βέβαια τα μορφωτικά και επαγγελματικά τους εφόδια προσπαθούν να ανέλθουν…