Για «μνημόνιο κατανόησης για έρευνα και διάσωση από μια χώρα που απωθεί αθώους πρόσφυγες» και «μάταιη και αυτοκαταστροφική προσπάθεια στο πλαίσιο του αντιτουρκικού συναισθήματος» κάνει λόγο η Άγκυρα, μην μπορώντας να κρύψει την ενόχλησή της για τη νέα ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία που υπογράφηκε την Τρίτη στο Κάιρο.

«Είναι σοβαρή αντίφαση ότι μια χώρα που απωθεί αθώους πρόσφυγες στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, συνάπτει μνημόνιο κατανόησης για έρευνα και διάσωση στην Ανατολική Μεσόγειο» ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κων/πολη Μανώλη Κωστίδη, ενώ εμπλέκει στις δηλώσεις του και το περιστατικό της Λιβύης, παρότι για τη συμφωνία Αθήνας – Αιγύπτου υπήρξε διάστημα προπαρασκευής. 

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ‘ΤΔΒΚ’» δηλώνει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναλυτικά

«Οι περιοχές  έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα είναι περιοχές εξυπηρέτησης για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Αυτές οι περιοχές δεν είναι  περιοχές κυριαρχίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι κανόνες για τις περιοχές  έρευνας και διάσωσης ορίζονται από τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι χώρες υποχρεούνται να συνεργάζονται σε περίπτωση που οι περιοχές εξυπηρέτησης αλληλοεπικαλύπτονται.
 
Οι ζώνες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα που κήρυξαν η Τουρκία και η Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και κοινοποιήθηκαν στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό αλληλοεπικαλύπτονται μεταξύ τους. Η Ελλάδα πάντα απείχε από τη συνεργασία με τη χώρα μας σε αυτό το θέμα και επίσης απέρριψε τις προτάσεις συμφωνίας που είχαμε κάνει στο παρελθόν. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι οι περιοχές των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης βρίσκονται υπό την κυριαρχία της και τις συνδέει με μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
 
Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 και αποτελεί παράνομη στάση.
 
Επομένως, δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί νόημα πέρα από αυτά τα δεδομένα στο μνημόνιο…