Το μοντέλο επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον επόμενο μήνα παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ».

Τρεις κλιμακωτές επιδοτήσεις και ένα μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας θα προβλέπει το νέο μοντέλο επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» και, όπως έχει κάνει γνωστό ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, οι αλλαγές θα ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου και οι ενισχύσεις θα συνδέονται με το μέγεθος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το νέο μοντέλο επιχορήγησης των τιμολογίων ρεύματος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις θα προβλέπει τα ακόλουθα:

  • Συνέχιση της χορήγησης επιδοτήσεων σε όλους τους καταναλωτές

Η εξαγγελθείσα κυβερνητική πολιτική στήριξης όλων των πολιτών τόσο από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εξακολουθεί να υλοποιείται. Θα επιχορηγούνται όλοι οι λογαριασμοί, αλλά με κίνητρα – αντικίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας.

  • Καθιέρωση τριών μηνιαίων κλιμακίων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

Το νέο μοντέλο προβλέπει τη διαμόρφωση τριών κλιμακίων κατανάλωσης ρεύματος. Αυτά θα ξεκινούν από τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση (πρώτο), το δεύτερο θα περιλαμβάνει ένα εύρος ενδιάμεσης κατανάλωσης και το τρίτο τις υπόλοιπες κιλοβατώρες υψηλότερης κατανάλωσης.

  • Χορήγηση κλιμακωτών επιδοτήσεων

Κάθε μήνα θα ανακοινώνονται τρεις κλιμακωτές επιδοτήσεις που θα αντιστοιχούν στις προαναφερόμενες τρεις κατηγορίες κατανάλωσης. Η υψηλότερη ενίσχυση θα δίνεται στο χαμηλότερο κλιμάκιο (πρώτο), η δεύτερη θα είναι λίγο πιο χαμηλή στο δεύτερο κλιμάκιο και ακόμη πιο μικρή επιδότηση θα παρέχεται στο τρίτο κλιμάκιο κατανάλωσης με τις περισσότερες κιλοβατώρες.

  • Παροχή έξτρα επιδότησης με μείωση κατά 15% της κατανάλωσης ρεύματος

Οσοι καταναλωτές ανήκουν στο κλιμάκιο (τρίτο) της υψηλότερης κατανάλωσης ρεύματος και κάψουν κατά 15% λιγότερες κιλοβατώρες από πέρυσι θα παίρνουν έξτρα επιδότηση. Τέτοια ώστε να φτάνουν στο ύψος του δεύτερου κλιμακίου. Εκείνοι που ανήκουν στο δεύτερο κλιμάκιο κατανάλωσης και εξοικονομήσουν ενέργεια επίσης κατά 15% θα πάρουν ενίσχυση ώστε να…