Ο Δημοκρατικοί απειλούνται με βαριά ήττα στις ενδιάμεσες εκλογές και ενώ ο Τζο Μπάιντεν επιχειρεί να υπερασπιστεί την πολιτική του, ο Ντόναλντ Τραμπ καιροφυλακτεί προκειμένου ν’ ανακοινώσει τη νέα υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο το 2024.

Τέσσερις ημέρες προτού διεξαχθούν οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του στο πεδίο της οικονομίας χθες Παρασκευή, συνεχίζοντας τον αγώνα για ν’ αποτρέψει την επαπειλούμενη πολιτική πανωλεθρία της παράταξής του, των Δημοκρατικών, την οποία μοιάζει να προσμένει ο ρεπουμπλικάνος αντίπαλός του Ντόναλντ Τραμπ για ν’ ανακοινώσει, βασιζόμενος σ’ αυτή, πως θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024 (φωτογραφίες, επάνω, από Kevin Lamarque/Carlos Barria/Reuters).

Αντιμέτωπες με τον υψηλότερο πληθωρισμό

«Σημειώσαμε πολλή πρόοδο τους τελευταίους είκοσι μήνες (στην προσπάθεια) για να ενισχύσουμε την οικονομία (…) και πρέπει να συνεχίσουμε, κατά την άποψή μου», επιχειρηματολόγησε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στο Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια.

Δείτε ακόμα – Ενδιάμεσες Εκλογές ΗΠΑ: Ενας απλός οδηγός

Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες το τρέχον διάστημα με τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και 40 χρόνια και η ανάφλεξη των τιμών στοιχίζει στους Δημοκρατικούς, που πασχίζουν να διατηρήσουν τις ισχνές πλειοψηφίες τους στο Κογκρέσο, για να είναι σε θέση να κυβερνήσουν.

Ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα «μειώσει» τον πληθωρισμό και διαλάλησε για ακόμη μια φορά τις γιγαντιαίες επενδύσεις που προώθησε η κυβέρνησή του, ειδικά στα πεδία των ημιαγωγών και του κλίματος.

Η Αμερική διατηρεί «ισχυρά» σημεία, επέμεινε. Αναφέρθηκε στην αγορά εργασίας, που βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, με τον δείκτη της ανεργίας στο 3,7% και 261.000 δουλειές να δημιουργούνται τον Οκτώβριο, παρά την άνοδο των επιτοκίων που εντείνουν τον φόβο ότι θα ενσκήψει ύφεση.

«Ως πρόεδρος, δεν πρόκειται να δεχτώ το επιχείρημα κατά το οποίο το πρόβλημα έγκειται στο ότι πάρα πολλοί Αμερικανοί βρίσκουν καλές δουλειές», είπε.


Από την εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο Σαν Ντιέγκο (φωτογραφία από Kevin Lamarque/Reuters)

Οι Δημοκρατικοί βρίσκονται στην άμυνα ενόψει των εκλογών της Τρίτης 8ης Νοεμβρίου. Οι δημοσκοπήσεις προοιωνίζονται ευρεία νίκη των…