Εκτός από την προστασία που παρέχει έναντι της λοίμωξης COVID-19, η νέα τεχνολογία ρίχνεται στη μάχη για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών – Το παράθυρο στις θεραπείες του μέλλοντος άνοιξε η 74χρονη Barbara Brigham

Η τρέχουσα πανδημία αποτέλεσε την αιτία που τα εμβόλια mRNA έγιναν ευρέως γνωστά, με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν νιώσει το «τσίμπημα» αλλά και τα οφέλη τους.

Εκτός όμως από την προστασία που παρέχουν έναντι των σοβαρών επιπλοκών της λοίμωξης COVID-19, οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων μηνών δείχνουν πως η νέα αυτή τεχνολογία φαίνεται να εκπληρώνει και την αρχική… υπόσχεσή της, που δεν ήταν άλλη από την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

Για την ιστορία, είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι τόσο η αμερικανική Moderna όσο και η γερμανική BioNTech ιδρύθηκαν με στόχο την αξιοποίηση της τεχνολογίας mRNA σε πειραματικά εμβόλια για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Και ενώ θα περίμενε κανείς πως η έλευση του SARS-CoV-2 θα ανέστελλε τις κλινικές μελέτες, στην πράξη φαίνεται πως τις «ξεκλείδωσε».

Προκαταρκτική κλινική δοκιμή

Η απόδειξη; Το παράθυρο στις θεραπείες του μέλλοντος που άνοιξε πρόσφατα η 74χρονη Barbara Brigham, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο – σταδίου 2 – στο πάγκρεας το φθινόπωρο του 2020. Την ίδια χρονιά είχε χάσει τη μητέρα και τον σύζυγό της έπειτα από μακροχρόνιες ασθένειες, με αμφότερους να χρειάζονται εκτεταμένη φροντίδα.

Πλέον, ήταν η ίδια που χρειαζόταν φροντίδα. Ο γιατρός της στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK), Vinod Balachandran, της πρότεινε εκτός από τη χειρουργική επέμβαση και τη χημειοθεραπεία να δοκιμάσει κάτι νέο: να συμμετέχει σε μια μικρή, προκαταρκτική κλινική δοκιμή με ένα mRNA εμβόλιο.

Στόχος του υπό μελέτη εμβολίου ήταν να «εκπαιδεύσει» το ανοσοποιητικό της σύστημα ώστε να είναι σε εγρήγορση έναντι των καρκινικών κυττάρων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο να επιστρέψει ο καρκίνος της. Στο πλαίσιο της κλινικής μελέτης η ίδια έλαβε, έως τον περασμένο Σεπτέμβριο, εννέα δόσεις εμβολίου, εκτός από χημειοθεραπεία και μία δόση ανοσοθεραπείας. Επιπλέον άλλωστε, όπως προβλέπει το ερευνητικό πρωτόκολλο, υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία κάθε τρεις μήνες.

Και δύο χρόνια μετά είναι απολύτως υγιής. Μάλιστα, η συνταξιούχος βιβλιοθηκάριος μοιράστηκε σε πρόσφατη…