Απαραίτητη είναι η εκπαίδευση παθολόγων και παιδιάτρων, αλλά και η χορήγηση εξειδίκευσης στον διαβήτη για την καλύτερη διαχείριση της νόσου – Υποστελεχωμένα τα δημόσια κέντρα διαβήτη

Περίπου 2,7 εκατομμύρια Έλληνες σχετίζονται με τον σακχαρώδη διαβήτη, αφού το 12% του πληθυσμού ζει με τη νόσο και από αυτούς, το 29,1% παραμένουν είναι αρρύθμιστοι, ενώ άλλο ένα ποσοστό 12,4% του πληθυσμού παρουσιάζει προδιαβήτη. Η νόσος είναι τόσο συχνή που οι επαγγελματίες Υγείας είναι απαραίτητο να γνωρίζουν πώς να την ανιχνεύουν και να τη διαγιγνώσκουν νωρίς, ώστε να παρέχουν τη βέλτιστη δυνατή φροντίδα στα άτομα με διαβήτη.

Παρά την αυξημένη συχνότητα της νόσου όμως, η περαιτέρω εξειδίκευση Παθολόγων και Παιδιάτρων στον διαβήτη που είναι θεσμοθετημένη από το 2018, παραμένει μέχρι σήμερα ανενεργή, αφού δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εφαρμοστικές διατάξεις για την ενεργοποίησή της. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να εξειδικευτούν στο διαβήτη νέοι γιατροί.

Έτσι, τα 22 Διαβητολογικά Κέντρα και τα 62 Διαβητολογικά Ιατρεία της χώρας παραμένουν υποστελεχωμένα, και οδηγούνται σε απαξίωση.

Τα δεδομένα αυτά παρουσίασαν η πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) κ.κ. Αναστασία Μαυρογιαννάκη και Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, αντίστοιχα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου και την πραγματοποίηση ενημερωτικής εκστρατείας με κεντρικό μήνυμα «Εκπαίδευση για την προστασία του αύριο».

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας τηλεοπτικό spot με τον ηθοποιό Νίκο Κουρή, για 2η χρονιά εστιάζει στη σημασία της αυτοφροντίδας του Διαβήτη. O πρωταγωνιστής παροτρύνει άμεσα τα άτομα με Διαβήτη να ζητήσουν τη βοήθεια του γιατρού τους, να ακολουθήσουν την αγωγή τους και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά και να μην αμελούν τον εμβολιασμό κατά των λοιμώξεων.

Παράλληλα, η εκστρατεία περιλαμβάνει ενημερωτικό υλικό (θεματικές αφίσες, εκπαιδευτικό οδηγό Εκστρατείας για τον Διαβήτη) το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΔΕ,  και θα διανεμηθεί σε Συλλόγους Ατόμων με Διαβήτη, στα Διαβητολογικά Ιατρεία και Κέντρα, σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Πρόεδρος της ΕΔΕ, Διευθύντρια της Β’ Παθολογικής Κλινικής και Υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου του νοσοκομείου…