Η άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μονοδιάστατη και κυρίως δεν αφορά – μόνο – το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Λευκωσίας

Για ένα νέο μεγάλο παζάρι ετοιμάζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με άξονα το Κυπριακό. Κανείς άλλωστε δεν πιστεύει ότι θα αφήσει να πέσει στο κενό η απόφαση των ΗΠΑ περί άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Μία απόφαση που και από την πλευρά της Ουάσιγκτον ελήφθη με το βλέμμα στην Άγκυρα και τα μηνύματα που ήθελαν οι ΗΠΑ να στείλουν στην Τουρκία, σε σχέση και με τις κινήσεις της το τελευταίο διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Μπορέλ προς Τσαβούσογλου: Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών του Αιγαίου

Η διαρκής προσπάθεια ισορροπισμού του Ερντογάν ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία, αλλά και η συμμετοχή του στην Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης επαναφέρουν τη δυσαρέσκεια στη Δύση, που θέλει να δει την Τουρκία να παίρνει θέση. Έστω και αν τελικά σε συγκεκριμένες στιγμές αξιοποίησε τον καιροσκοπισμό της Άγκυρας και τους ανοιχτούς διαύλους με την Μόσχα.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η άρση του εμπάργκο όπλων από την πλευρά των ΗΠΑ απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μονοδιάστατη και κυρίως δεν αφορά – μόνο – το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Λευκωσίας.

Σίγουρα η απόφαση της Ουάσιγκτον αίρει τους όποιους περιορισμούς και επιτρέπει στην Κύπρο να προχωρήσει σε αγορές αμερικανικών – άρα και ΝΑΤΟικών – όπλων και να ενισχύσει την άμυνα της. Είχε στόχο να δώσει ένα επιπλέον έναυσμα στην Κυπριακή Δημοκρατία να απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από τη Μόσχα.

Η Λευκωσία «θωρακίζεται» επίσης κατά κάποιον τρόπο από την εν λόγω απόφαση, που δείχνει ότι η Ουάσιγκτον κάνει σημαντική στροφή στις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και κάνει βήματα τα οποία αλλάζουν τις διπλωματικές ισορροπίες.

Μία προειδοποίηση απέναντι στα σενάρια που η Άγκυρα τροφοδοτεί και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για κλιμάκωση της επιθετικότητας το επόμενο διάστημα στο πεδίο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και ενώ το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» εξακολουθεί τις έρευνες του εντός τουρκικών υδάτων, ωστόσο προετοιμάζεται για νέα αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με τα σενάρια να κάνουν λόγο για…