Αντιμέτωπες με την ξηρασία και τον καύσωνα Ισπανία – Ιταλία. Πώς διαμορφώνονται οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στις κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης εξαιτίας της διαπιστωμένης πλέον σημαντικής μείωσης της ερχόμενης ελαιοπαραγωγής σε Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες λόγω της ξηρασίας και του καύσωνα βλέπουν τους ελαιώνες και τον ελαιόκαρπο να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Οι τελευταίες προσωρινές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μειωμένες παραγωγές σε Ισπανία κατά 50 με 60% και στην Ιταλία κατά 30 με 35%, συγκριτικά με την τρέχουσα σεζόν 2021/2022. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, η τρίτη κύρια ελαιοπαραγωγός χώρα, αναμένεται να καταγράψει θετικό πρόσημο στην παραγωγή ελαιολάδου.

Διαβάστε επίσης: Ελαιόλαδο: Πώς διαμορφώνεται η παραγωγή στην ΕΕ – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

Στην Ιταλία

Μάχη για να σώσουν ότι μπορούν από την φετινή σοδειά από τις καταστροφές της ξηρασίας και του καύσωνα δίνουν οι αγρότες της Τοσκάνης, την καρδιά της βιομηχανίας ελαιολάδου της Ιταλίας.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων από την άνοιξη έχει επηρεάσει ακόμη και τα φυτά, που παραδοσιακά ευδοκιμούν σε ζεστές και ξηρές συνθήκες. Χαρακτηριστικό είναι, ότι σε περιοχές κοντά στη Φλωρεντία, το χώμα που έχει ξεραθεί από τον καυτό ήλιο δεν παράγει αρκετούς καρπούς.

Σύμφωνα μάλιστα, με εκτιμήσεις από τους συνεταιριστές της περιοχής, η φετινή παραγωγή μπορεί να μειωθεί κατά 50-60%.

Στην Ισπανία

Φόβοι για μείωση της παραγωγής ελαιολάδου την σεζόν 2022/23 κατά 1/3 εκφράζουν οι παραγωγοί στη νότια Ισπανία, εξαιτίας της διαπιστωμένης πλέον σημαντικής μείωσης της ερχομένης ελαιοπαραγωγής, αλλά και της παραγωγικής επιβίωσης ελαιώνων της χώρας.

Ειδικότερα, η ASAJA, μια ένωση νέων αγροτών στην κύρια ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ανδαλουσίας, εκτιμά ότι η Ισπανία θα παράγει μικρότερη ποσότητα ελαιολάδου κατά 1 εκατομμύριο τόνους.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι το απόθεμα της Ισπανίας άνω των 500.000 τόνων ελαιολάδου θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη μείωση της παραγωγής τόσο για τις ξένες όσο και για τις εγχώριες αγορές.

Εκτιμήσεις παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου για τη σεζόν 2021-2022

Στους 3.098.500 τόνους προβλέπεται ότι θα φτάσει η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου το…