Πριν από 300 χρόνια η ιδανική γυναίκα είχε μικρό στήθος, στρογγυλούς γοφούς και φαρδύς μηρούς. Στην Αμερική της δεκαετίας του 1920, η αγορίστικη φιγούρα με μικρό στήθος, στρογγυλό πρόσωπο και μικροσκοπικά χείλη ήταν πρότυπο ομορφιάς. Οι γυναίκες έδεναν με γάζες  το στήθος τους για να κάνουν πιο μικρό το στήθος τους.

Όπως φαίνεται δεν αποφασίζουμε εμείς τι είναι η ομορφιά, το κάνει για εμάς η κουλτούρα γύρω μας, μέσα από τα social media, τις ταινίες και τις διαφημίσεις που παράγει. Τα ιδανικά ακολουθούν τις τάσεις. Πριν γνωρίσουμε την Kate Moss τα super models είχαν καμπύλες, υγιή σώματα, με μέγεθος στήθους ίδιο με εκείνο της μέσης γυναίκας.

Στη συνέχεια ήρθε η Kate Moss με την «περίεργη» ομορφιά της, για τα δεδομένα της εποχής. Ήταν μικρόσωμη, εξαιρετικά αδύνατη και γοητευτικά ατελής. Έτσι, τα νέα μοντέλα όλο και πιο συχνά άρχιζαν να μοιάζουν με κορίτσια στη μετα-εφηβεία, εμφανώς πιο αδύνατα και πιο εύθραυστα από τα μοντέλα που είχαμε συνηθίσει. Μέσα σε λίγα χρόνια οι γυναίκες πέρασαν από την εξιδανίκευση των καμπυλών της Cindy Crawford, στην πείνα για αυτή την εξαιρετικά λεπτή και εύθραυστη εμφάνιση που έβλεπαν παντού στις διαφημίσεις.

Οι τάσεις και το Photoshop

Το Photoshop κυκλοφόρησε στις 19 Φεβρουαρίου 1990, μόλις τέσσερις μήνες πριν από την πρώτη εμφάνιση της Kate Moss στο εξώφυλλο του περιοδικού The Face και το Photoshop συνέχισε να έχει τόσο βαθιά επίδραση στη βιομηχανία της μόδας όσο η Kate στην εμφάνιση των μοντέλων.

Το σημείο αυτό αποτελεί μία αποφασιστική καμπή στην πολιτιστική μας αντίληψη για την ομορφιά – τα πρότυπα πια αλλάζουν και οι προσδοκίες μας αυξάνονται αδικαιολόγητα. Το δέρμα μοιάζει αλαβάστρινο, τα δόντια ολόλευκα, το σώμα χωρίς ατέλειες, ούτε ρυτίδα, ούτε μία φλέβα. Ξαφνικά τα χαμογελαστά πρόσωπα δεν έχουν φυσικές γραμμές γέλιου και τα σώματα δεν κάνουν πτυχές στην κοιλιά. Το φυσικό αρχίζει να μας φαίνεται αφύσικο. Ξεχνάμε πώς μοιάζουν τα αληθινά σώματα και πρόσωπα.

Το πραγματικό δέρμα με την πραγματική υφή και τις ρεαλιστικές ατέλειές του αρχίζει να φαίνεται μη ελκυστικό και νιώθουμε σαν οι μοναδικοί άνθρωποι στον πλανήτη με κυτταρίτιδα, ραγάδες και πόρους. Οι διάσημοι δεν έχουν μαύρους κύκλους και ρυτίδες γύρω από τα μάτια. Προφανώς ούτε ουλές από ακμή.

Φυσικά, τίποτα από…