Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από διεθνείς συνεργασίες. Αλλά ας μην ξεχνάμε και τα προβλήματα των ξένων πανεπιστημίων

Από όλα τα ιδρύματα που συμπεριλαμβάνονται στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το  Birkbeck ξεχωρίζει. Ξεκίνησε σχεδόν 200 χρόνια πριν, το 1823 και ήταν προσανατολισμένο στην εκπαίδευση των εργαζομένων. Εξ ου και ότι σε αντίθεση με τα άλλα βρετανικά πανεπιστήμια προσφέρει μαθήματα βραδινά για να διευκολύνει όσους εργάζονταν την ημέρα. Με τα χρόνια εξελίχτηκε σε ένα τα πιο αξιοσέβαστα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, συνδυάζοντας επιστήμες και ανθρωπιστικές σπουδές, όπως φαίνεται και από τις υψηλές θέσεις που έχει σε σχετικές κατατάξεις.

Και όμως αυτή τη στιγμή το προσωπικό είναι ανάστατο καθώς η διοίκηση ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο του 2023 θα πραγματοποιηθούν 140 απολύσεις, 84 σε διδακτικό προσωπικό και 56 σε προσωπικό διοίκησης. Και αυτό για να μπορέσει να καλύψει ένα έλλειμμα 13 εκατομμυρίων λιρών που έχει αυτή τη στιγμή. Και θα κάνει περικοπές σε αντικείμενα όπως το τμήμα Αγγλικών, θεάτρου και δημιουργικής γραφής που θεωρείται ένα από τα καλύτερα στο είδος του.

Και δεν είναι το μόνο τέτοιο παράδειγμα. Τα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν αποκτήσει ένα εντελώς επιχειρηματικό μοντέλο, που συχνά αδιαφορεί για την ιστορία ή για τις ερευνητικές επιδόσεις και κυρίως στέκεται στον αριθμό των εγγραφών. Βεβαίως, συχνά ο προσεκτικός παρατηρητής θα διαπιστώσει ότι συχνά τα μεγάλα ελλείμματα έχουν να κάνουν και με άλλους λόγους όπως μπορεί να είναι πολύ ακριβές επενδύσεις σε ακίνητα, ή το γεγονός ότι ορισμένα ιδρύματα έχουν την τάση να ανακαινίζουν τις εγκαταστάσεις του πιο συχνά και από καφετέρια στο Μπουρνάζι.

Τα σημειώνω εδώ γιατί είδα την είδηση της πρόθεσης της υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως να προχωρήσει και σε ένα πρόγραμμα μεγάλων συνεργασιών των ελληνικών πανεπιστημίων με τα βρετανικά. Όμως, νομίζω ότι θα άξιζε να κάναμε μια πιο προσεκτική συζήτηση για την παρουσία – και ιστορία – των βρετανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Η παρουσία των βρετανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν μια μακρά ιστορία στην Ελλάδα. Μια ιστορία που σημαδεύτηκε ότι αντιμετώπισαν την Ελλάδα κυρίως μια αγορά. Ας…