Τι εκτιμά έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Η μερική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου ασκεί ήδη πίεση στην οικονομία της Γερμανίας, αναφέρει σε ανάλυσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου.

Οι αναλυτές του Ταμείου υπενθυμίζουν ότι τον Ιούλιο, υπολόγιζαν ότι η πλήρης διακοπή των υπόλοιπων (40%) των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου θα μείωνε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά σχεδόν 3% το επόμενο έτος και θα αύξανε σημαντικά τον πληθωρισμό. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερα εάν ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα κρύος.

Διαβάστε επίσης – ΔΝΤ: Η Ευρώπη να μετακυλήσει την αύξηση στην τιμή της ενέργειας στους καταναλωτές

Όπως και άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία συμφώνησε να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαρτίου 2023, για να αποφευχθούν οι ελλείψεις φυσικού αερίου και οι σπειροειδείς τιμές. Η χώρα βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε ήδη κατά περίπου 17% τον Μάιο, 8% τον Ιούνιο και 15% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τους μέσους όρους των τελευταίων πέντε ετών.

Τι βοήθησε;

Τι προκάλεσε αυτή την πτώση στην κατανάλωση φυσικού αερίου; Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η θερμοκρασία είναι απίθανο να είναι η κύρια εξήγηση. Ο αριθμός των ημερών που απαιτείται θέρμανση, ένα τυπικό μέτρο για την πρόβλεψη της ζήτησης αερίου με βάση τον αριθμό των κρύων ημερών, ήταν παρόμοιος τον Ιούνιο και τον Ιούλιο με τους ίδιους μήνες των προηγούμενων ετών.

Αυξανόμενο κόστος

Αντίθετα, το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας φαίνεται ότι έκανε τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις κάνουν ιδιαίτερα σοβαρές περικοπές. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο των πρηγουμένων πέντε ετών, οι τιμές του φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 267%, γεγονός που είναι πιθανό να οφείλεται στη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, για παράδειγμα, λένε ότι ήδη μειώνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου μεταβαίνοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ενώ η εξοικονόμηση αερίου συμβάλλει στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας πριν από το χειμώνα, συνοδεύεται από βραχυπρόθεσμο κόστος: η δραστηριότητα κατασκευής και υπηρεσιών…