Ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν «μάσησε» τα λόγια του για το φλέγον και παγκόσμιο ζήτημα του ενεργειακού.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών «έριξε» ευθεία βολή εναντίον των ενεργειακών εταιρειών. Συγκεκριμένα, τις κατηγόρησε λέγοντας ότι είναι «ανήθικο για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να αποκομίζουν κέρδη-ρεκόρ από την ενεργειακή κρίση στις πλάτες των φτωχότερων ανθρώπων και κοινοτήτων, με τεράστιο κόστος για το κλίμα».

Διαβάστε επίσης: Αντόνιο Γκουτέρες: Ο πλανήτης «απέχει έναν λάθος υπολογισμό από τον πυρηνικό αφανισμό»

Σύμφωνα με τον Γκουτέρες, οι μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας μέτρησαν αθροιστικά κέρδη το πρώτο τρίμηνο «σχεδόν 100 δισ. δολάρια» εν μέσω της αναταραχής του πολέμου στην Ουκρανία.

Τραγική απληστία

«Αυτή η τραγική απληστία τιμωρεί τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους ανθρώπους, ενώ καταστρέφει το κοινό μοναδικό μας σπίτι», είπε ο χαρακτηριστικά.

Ο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα έχουν ευρείες συνέπειες, καθώς νοικοκυριά και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λυγίζουν κάτω από την πίεση.

«Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες -που »πνίγονται» στο χρέος, χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδότηση και αγωνίζονται να ανακάμψουν από την πανδημία του Covid-19- θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το χείλος του γκρεμού», είπε.

Το κύμα θα τους παρασύρει όλους

«Βλέπουμε ήδη τα προειδοποιητικά σημάδια ενός κύματος οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής που δεν θα αφήσει καμία χώρα ασυγκίνητη».