Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι είναι πιθανό οι γυναίκες να είναι πιο ευάλωτες στις ακραίες υψηλές θερμοκρασίες του καύσωνα

Οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο ευάλωτες σε ακραίες υψηλές θερμοκρασίες, όπως ο καύσωνας που πλήττει πολλές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, προτείνουν ειδικοί.

Το σχέδιο καύσωνα για την Αγγλία αναφέρει ότι σε αυτούς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο περιλαμβάνονται άτομα άνω των 75 ετών, μωρά, μικρά παιδιά, άτομα με σοβαρές σωματικές ή ψυχικές ασθένειες και γυναίκες.

  • Διαβάστε επίσης: Εκρηκτικό μείγμα ακραίων θερμοκρασιών και πυρκαγιών – Τι λένε οι επιστήμονες

Το έγγραφο δεν εξηγεί γιατί οι γυναίκες περιλαμβάνονται στη λίστα, αλλά η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμανε μια μελέτη στην Ολλανδία που εξέτασε τη θνησιμότητα μετά από διάφορους καύσωνες και διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τους άνδρες. Οι ερευνητές είπαν ότι τα αποτελέσματα δεν αφορούσαν απλώς την ηλικία.

«Όταν λήφθηκαν υπόψη οι ίσες ηλικίες, τα ποσοστά θνησιμότητας εξακολουθούσαν να είναι 15% υψηλότερα για τις γυναίκες», έγραψε η ομάδα σχετικά με την ανάλυση των δεδομένων από τον καύσωνα του 2003 στη Γαλλία.

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες;

Μια άλλη μελέτη από Ολλανδούς και Γερμανούς ερευνητές, που εξετάζει δεδομένα θερμοκρασίας 23 ετών από την Ολλανδία μαζί με στοιχεία ημερήσιας θνησιμότητας, βρήκε επίσης διαφορές μεταξύ των φύλων .

«Η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη ήταν υψηλότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, ειδικά στην μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα (≥ 80 ετών) κάτω από υπερβολική ζέστη», είπαν.

Η ομάδα είπε ότι τα ευρήματα δεν φαίνεται να οφείλονται στο ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στη ζέστη και οι γυναίκες γενικά ζουν περισσότερο από τους άνδρες.

Ο Hein Daanen, καθηγητής φυσιολογίας της άσκησης στο Πανεπιστήμιο VU του Άμστερνταμ και συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι η ομάδα εικάζει ότι η μειωμένη παραγωγή ιδρώτα στις γυναίκες μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο.

«Χονδρικά, οι ηλικιωμένοι [άνθρωποι] ιδρώνουν τη μισή ποσότητα σε σύγκριση με τους νέους και οι γυναίκες τη μισή από αυτή των ανδρών», είπε. Με άλλα λόγια, σημειώνει η μελέτη, «η ικανότητα των ηλικιωμένων θηλυκών να χάνουν θερμότητα…