Ο Έλληνας των Καρπαθίων που κατέκτησε την Coca Cola και τη Lactalis επιστρέφει με νέο deal προχωρώντας σε στρατηγική συνεργασία με την PepsiCo

Της Ξανθής Γούναρη

Μετά την Coca Cola και τη Lactalis ήρθε η σειρά της PepsiCo να γοητευτεί και – έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο ετών – τελικά να ενδώσει στα θέλγητρα του νερού Aqua Carpatica, μιας ακόμη μάρκας που δημιούργησε από το μηδέν ο Γιάννης (Jean) Βάλβης.

Ο πολυεθνικός κολοσσός με τζίρο το 2021 στα 80 δισ. δολάρια – περίπου το 1/3 του ΑΕΠ της Ρουμανίας – έκλεισε συμφωνία για την αγορά του 20% της ρουμάνικης Carpathian Springs, της ιδιοκτήτριας του εμφιαλωμένου νερού Aqua Carpatica.

Η συμφωνία περιλαμβάνει το δικαίωμα διανομής του ταχέως αναπτυσσόμενου brand σε Ρουμανία και Πολωνία και τη δυνατότητα επέκτασης του και σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το deal, το οποίο ανακοινώθηκε χθες χωρίς να αποκαλυφθεί το τίμημα, έρχεται 24 ώρες αφότου η PepsiCo ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αγοράσει μερίδιο 8,5% στην αμερικανική επιχείρηση ενεργειακών ποτών Celsius Holdings.

Premium προϊόν

Να σημειωθεί ότι το Aqua Carpatica , ένα 100% ρουμανικό προϊόν, γίνεται το πρώτο που εντάσσεται στο διεθνές χαρτοφυλάκιο μιας εταιρείας στο μέγεθος της PepsiCo.

«Το AQUA Carpatica, ένα νερό με εξαιρετική γεύση και σημαντική παρουσία στην αγορά, συμπληρώνει τέλεια το υπάρχον χαρτοφυλάκιο premium ποτών της PepsiCo», δήλωσε ο Silviu Popovici, διευθύνων σύμβουλος της PepsiCo Ευρώπης.

Η Carpathian Springs με 308 εργαζόμενους έκλεισε το 2021 με τζίρο 333 εκατ. λέι (68 εκατ. ευρώ), αυξημένο κατά 20% σε σύγκριση με το 2020 και περιθώριο καθαρού κέρδους 14%, μετά από αποτέλεσμα 46,9 εκατ. λέι (9,54 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία του mfinante.ro.

Εξαγωγές και χρηματιστήριο

Η ρουμανική μάρκα εισήλθε στη βρετανική αγορά το 2015, πωλώντας επί του παρόντος σε περίπου 1.300 καταστήματα Tesco, Ocado, Whole Foods Market και WHSmith, καθώς και στο εμπορικό κέντρο Harrods.

Εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία, η εταιρεία εξάγει το εμπορικό σήμα Aqua Carpatica στην Ιαπωνία, την Κίνα, όλες τις χώρες του Κόλπου (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Ομάν), Ρωσία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισπανία, Αυστραλία και Φινλανδία.

Την ίδια ώρα τα σχέδια για την Karpathian Springs είναι μεγάλα,  καθώς μπορεί να επιχειρηθεί και δημόσια εγγραφή της στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.

Τα…