Η πρόταση του υπουργού Οικονομίας αφορά όλα τα γραφεία, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης αερίου κατά 20%

Επιπρόσθετα μέτρα για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου ειδικά ενόψει της δύσκολης χειμερινής περιόδου φαίνεται πως επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων θα προταθεί η περαιτέρω πτώση του θερμοστάτη κατά τους πιο κρύους μήνες στα γραφεία των επιχειρήσεων, τόσο του κρατικού όσο και του ιδιωτικού τομέα.

«Είναι ζωτικής σημασίας να εξοικονομήσουμε ακόμη περισσότερο φυσικό αέριο: στις δημόσιες υπηρεσίες, στις εταιρείες και σε όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά μπορούμε» ανάφερε σε ανακοινωθέν που εξέδωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως ο θερμοστάτης θα πρέπει να κατέβει στους 19 βαθμούς Κελσίου στα γραφεία, με στόχο την μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 20%.

Διαβάστε επίσης – Γερμανία: Τα τρία σενάρια για το φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα

Οι προτάσεις Χάμπεκ θα συζητηθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του τελικού σχεδίου που θα διαμορφωθεί, πιθανότατα μέσα στο Σεπτέμβριο, ώστε να ισχύσει την χειμερινή περίοδο.

Ενημερώστε τους καταναλωτές

Επίσης το υπουργείο θέλει οι προμηθευτές φυσικού αερίου και οι ιδιοκτήτες των σπιτιών να ενημερώσουν τους πελάτες και τους ενοικιαστές αντιστοίχως προκαταβολικά αναφορικά με το εκτιμώμενο κόστος της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσουν να προγραμματίσουν την χρήση και τα έξοδα τους.

Υπολογίζεται ότι τα γερμανικά νοικοκυριά, που πέρα από τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος θα επιβαρυνθούν και από το έκτακτο ενεργειακό τέλος, θα δαπανήσουν τουλάχιστον 1.000 ευρώ επιπλέον για την σεζόν λόγω της εκτίναξης του κόστους ζωής και της ενεργειακής κρίσης. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Τα γερμανικά αποθέματα φυσικού αερίου έχουν υψηλή πληρότητα που πλησιάζει το 75%, χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα. Μάλιστα, την 1η Σεπτεμβρίου εκτιμάται πως θα «πιάσουν» ακριβώς το επιθυμητό όριο του 75%. Όμως, η κυβέρνηση θα ήθελε να «χτίσει» μια υψηλότερη πληρότητα της τάξεως του 95% μέχρι τον Νοέμβριο, φοβούμενη ρωσικά…