Όπως διαβεβαίωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν τέθηκε σε κίνδυνο η ασφάλεια.

Διαρροή σημειώθηκε σήμερα Δευτέρα, στις εγκαταστάσεις του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας Isar II στη νότια Γερμανία.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και η διαχειρίστρια εταιρεία του σταθμού πυρηνικής ενέργειας, η οποία ενημέρωσε σχετικά και το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την εταιρεία, δεν τέθηκε σε κίνδυνο η ασφάλεια του σταθμού, ωστόσο θα χρειαστεί επισκευή.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο και θα έχουν διάρκεια μία εβδομάδα.

Στο διάστημα αυτό οι εργασίες του σταθμού θα πρέπει να διακοπούν, εφόσον πρόκειται να συνεχίσει τη λειτουργία του και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του σχεδίου της γερμανικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει ως εφεδρική πηγή ενέργειας τα πυρηνικά εργοστάσια αυτόν τον χειμώνα.

Σε εφεδρεία λόγω ενεργειακού κόστους

Η Γερμανία, που σκόπευε να κλείσει οριστικά μέχρι τα τέλη του έτους τους τρεις τελευταίους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, θα κρατήσει τους δύο από αυτούς σε εφεδρεία, μέχρι τον Απρίλιο του 2023, ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν ανεπάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος διαθεσιμότητας των σταθμών που συνέστησαν οι διαχειριστές του δικτύου μεταφοράς (TSO) και μετά τη νέα δοκιμή αντοχής ασφαλείας, οι δύο από τους τρεις εναπομείναντες σταθμούς «θα παραμείνουν διαθέσιμοι μέχρι τα μέσα Απριλίου του 2023, για την περίπτωση ανάγκης» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η κυβέρνηση αναθεωρεί έτσι το χρονοδιάγραμμα κλεισίματος των πυρηνικών σταθμών που είχε ανακοινώσει η πρώην καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ με αφορμή την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.