Τα επιμέρους στοιχεία δείχνουν πως τα δεδομένα στις βρετανικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν

Η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας δεν φαίνεται για την ώρα να προκαλεί σοβαρές διαταραχές στο μέτωπο της απασχόλησης. Παρά το γεγονός ότι οι προσλήψεις παγώνουν και οι απολύσεις αυξάνονται, το περίφημο κύμα της Μεγάλης Παραίτησης κρατά.. γερά. Αντίθετα, στη Βρετανία οι τάσεις στην αγορά εργασίας αντιστρέφονται σε σημείο που αναλυτές να κάνουν λόγο για την έναρξη της εποχής της «Μεγάλης Απόλυσης».

Βέβαια τα δεδομένα στη βρετανική οικονομία είναι αρκετά διαφορετικά και ουσιαστικά πολύ χειρότερα. Η Τράπεζα της Αγγλίας, στην αναθεωρημένη έκθεση της σήμερα για την πορεία της βρετανικής οικονομίας, προέβλεψε περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού, πάνω από το 13% μέχρι τα τέλη της χρονιάς και υποχώρηση του ΑΕΠ σε ύφεση από το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Διαβάστε επίσης- Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 1995 – Έρχεται παρατεταμένη ύφεση!

Ομολογουμένως, η συζήτηση περί ύφεσης έχει πάρει εσχάτως… παγκόσμιο χαρακτήρα. Αν λάβουμε υπόψη πως η αμερικανική οικονομία υποχώρησε κατά 1,3% το πρώτο εξάμηνο, ουσιαστικά είναι σε τεχνικό επίπεδο ήδη σε ύφεση. Όμως, η εικόνα της απασχόλησης κάνει ακόμη και τους αξιωματούχους της Fed, όπως ο Τζέιμς Μπούλαρντ, να σχολιάσουν πως… αυτό δεν είναι ύφεση.

Η ύφεση δεν θα έρθει μόνη της!

Στη Βρετανία, ωστόσο, αυτό που… έρχεται –και ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει- δεν θα είναι μια… απλή τεχνική ύφεση. Η BoE προετοίμασε την αγορά για μια παρατεταμένη ύφεση που θα κρατήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 και θα δώσει τη θέση της σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2024. Αυτό σημαίνει πως επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν θα πρέπει να προετοιμάζονται μόνο για έναν βαρύ ενεργειακό χειμώνα, αλλά για μια παρατεταμένη… βαρυχειμωνιά σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας, την επόμενη διετία.

Η αγορά εργασίας είναι σίγουρο πως θα πέσει θύμα της αλλαγής κλίματος. Στις αρχές της χρονιάς, τα στοιχεία έδειχναν πως οι εργοδότες αναζητούσαν λυσσαλέα προσωπικό, τόσο για εξειδικευμένες θέσεις όσο και για χαμηλότερες θέσεις, προσφέροντας καλούς μισθούς και επιδόματα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν την…