Ο Πούτιν νίσχυσε αθόρυβα τη ρωσική παρουσία στην Αρκτική, όπου η χώρα διαθέτει περισσότερα από 24.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προέβαλε την ισχύ της Ρωσίας στην Αρκτική, κατά τη διάρκεια μιας τελετής καθέλκυσης δύο πυρηνικών παγοθραυστικών, τα οποία θα διασφαλίσουν την ναυσιπλοΐα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στην δυτική Αρκτική.

Ο Πούτιν, συμμετέχοντας από το Κρεμλίνο μέσω βιντεοσύνδεσης στην τελετή καθέλκυσης στην Αγία Πετρούπολη, είπε ότι τα παγοθραυστικά αυτά είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα.

Διαβάστε επίσης: Αρκτική – Το νέο «ψυχρό μέτωπο» ΕΕ – Ρωσίας

«Και τα δύο παγοθραυστικά ναυπηγήθηκαν στο πλαίσιο ενός μεγάλου σειριακού προγράμματος και αποτελούν μέρος των μεγάλης κλίμακας, συστηματικών εργασιών μας για τον επανεξοπλισμό και την ανανέωση του εγχώριου στόλου παγοθραυστικών, για την ενίσχυση της θέσης της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης της Αρκτικής», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο ενεργειακός πλούτος της Αρκτικής στο μυαλό του Πούτιν

Η Αρκτική αποκτά μεγάλη στρατηγική σημασία με την κλιματική αλλαγή, καθώς η τήξη των πάγων ανοίγει νέες θαλάσσιες οδούς. Τεράστιοι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου υπάρχουν στις περιοχές της Αρκτικής που ανήκουν στην Ρωσία, περιλαμβανομένης μιας μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Χερσόνησο Γιαμάλ.

Ο Πούτιν χαμογέλασε καθώς το πυρηνικό παγοθραυστικό Yakutia καθελκύσθηκε στο νερό κοντά στις αποβάθρες και στάθηκε όρθιος μόλις άρχισε η ανάκρουση ρωσικού του εθνικού ύμνου και η έπαρση της ρωσικής σημαίας πάνω στο παγοθραυστικό Ural, το οποίο θα ξεκινήσει  τις εργασίες του τον Δεκέμβριο.

Το μήκους 173,3 μέτρων παγοθραυστικό Yakutia, με εκτόπισμα που υπερβαίνει τους 33.540 τόνους, μπορεί να σπάσει πάγο πάχους έως και τριών μέτρων. Θα τεθεί σε λειτουργία το 2024.

Δυο άλλα παγοθραυστικά της ίδιας σειράς, τα Arktika και Sibir, ήδη βρίσκονται σε λειτουργία και ένα ακόμη, το Chukotka, προγραμματίζεται για το 2026.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι ένα υπερισχυρό πυρηνικό παγοθραυστικό μήκους 209 μέτρων που θα φέρει το όνομα Rossiya, με εκτόπισμα που θα υπερβαίνει τους 71.380 τόνους, θα είναι έτοιμο το 2027. Το εν λόγω παγοθραυστικό θα μπορεί να σπάει πάγο πάχους τεσσάρων μέτρων.

«Αυτά (τα παγοθραυστικά) χρειάζονται για τη μελέτη και την ανάπτυξη της…