Η Energean PLC ανακοίνωσε τη Δευτέρα την ανακάλυψη 13 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου (bcm) στο εμπορικά εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα φυσικού αερίου «Ζευς»  στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ. 

Όπως ανακοίνωσε η Energean το πρωί της Δευτέρας στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, τα 13 δισεκ. bcm είναι μεγαλύτερα των αρχικών εκτιμήσεων για 10 – 12 δισεκ. bcm. Η Energean προχωρεί τώρα σε ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από την γεώτρηση.

Όπως αναφέρεται εξάλλου από την εταιρεία, οι νέες ποσότητες φυσικού αερίου στο Ισραήλ είναι δυνατό να αξιοποιηθούν είτε για την αύξηση των πωλήσεων της Energean στην εγχώρια αγορά, είτε για την εξαγωγή στην Κύπρο και με προοπτική υγροποίησης σε μονάδα που θα εγκατασταθεί στο Βασιλικό καθώς είτε και για την εξαγωγή προς την Αίγυπτο, μέσω υφιστάμενων αναβαθμιζόμενων ή νέων αγωγών και υγροποίηση στα υφιστάμενα τερματικά της χώρας.

Κοίτασμα

 Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά:

«Λίγες ημέρες μετά το ξεκίνημα της παραγωγής από το κοίτασμα Karish, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το ότι το γεωτρητικό μας πρόγραμμα, το οποίο πλέον χαρακτηρίζεται από 5 στις 5 επιτυχημένες γεωτρήσεις, συνεχίζει να προσθέτει αξία στην Energean, ενισχύοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού και τον ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας της περιοχής. Αξιολογούμε τώρα μία σειρά από δυνητικές επιλογές εμπορικής αξιοποίησης για την Περιοχή Ολύμπου με επίκεντρο τόσο τις υφιστάμενες και μοναδικές για τη Μεσόγειο υποδομές μας, όσο και πιθανές νέες. Στο πρώτο εξάμηνο του 2023, αναμένεται να προχωρήσουμε σε ένα νέο δεσμευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης». 

Ο ανεξάρτητος εκτιμητής DeGolyer & MacNaughton (D&M) πιστοποίησε για την Energean δυνητικά αποθέματα της τάξης των 11,75 bcm στο κοίτασμα «Αθηνά», αναβαθμίζοντας την προηγούμενη εκτίμηση της Energean που αναφερόταν σε 8 bcm, έπειτα από μελέτες με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της γεωτρητικής διαδικασίας. 

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος «Ζευς» και η αναβάθμιση του κοιτάσματος «Αθηνά» δίνουν στην Energean μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με τις ποσότητες φυσικού αερίου και την εμπορευσιμότητα της Περιοχής Ολύμπου στη θάλασσα του Ισραήλ, και, πλέον, η εταιρεία προχωρεί το αναπτυξιακό της σχέδιο. Η Energean…